03 May 2012_Amnesty International: วันเสรีภาพสื่อโลก: การทำร้ายผู้สื่อข่าวยังเกิดขึ้นทั่วโลก

แอมเนสตี้ อินเตอร์เนชั่นแนล

วันเสรีภาพสื่อโลก: การทำร้ายผู้สื่อข่าวยังเกิดขึ้นทั่วโลก

ผู้สื่อข่าวที่ทำงานในสื่อมวลชนทั่วไปทั้งที่ปากีสถานถึงโคลัมเบีย เม็กซิโกถึงซูดานและประเทศส่วนใหญ่ทั่วทั้งยุโรปตะวันออกและตะวันออกกลาง ยังต้องเผชิญการคุกคาม การทำร้าย การสั่งคุมขังอย่างไม่เป็นธรรม ถึงแม้กระทั่งความตาย อันเป็นผลเนื่องมาจากการทำงานของตนเอง

อเมริกา

ผู้สื่อข่าวพยายามเปิดโปงการใช้อำนาจอย่างฉ้อฉล การละเมิดสิทธิมนุษยชนและการทุจริต พวกเขามักตกเป็นเป้าหมายการโจมตีและการคุกคามทั่วทั้งทวีปละตินอเมริกาและแคริบเบียน

จากเม็กซิโกถึงโคลอมเบีย คิวบา ฮอนดูรัส และเวเนซูเอลล่า ทั้งฝ่ายรัฐบาลหรือและอาชญากรรมต่าง ๆ มุ่งโจมตีผู้สื่อข่าวซึ่งรายงานปัญหาด้านสิทธิมนุษยชน การฉ้อฉลอำนาจและการทุจริต

เม็กซิโกเป็นหนึ่งในประเทศที่อันตรายมากสุดในทวีปอเมริกาสำหรับผู้ทำงานด้านสื่อ โดยเฉพาะทางตอนเหนือของประเทศ

เมื่อวันที่ 28 เมษายน มีผู้พบศพเรจีนา มาร์ติเนซ (Regina Martinez) ผู้สื่อข่าวอยู่ในบ้านของเธอเองที่เมือง Veracruz เรจีนาเป็นผู้สื่อข่าวสายการเมืองของนิตยสาร Proceso และในช่วงสามสิบกว่าปีที่ผ่านมาได้รายงานข่าวปัญหาความมั่นคง การค้ายาเสพติดและการทุจริต หน่วยงานของรัฐในท้องถิ่นระบุว่ากำลังจะสอบสวนเหตุฆาตกรรมครั้งนี้

ในขณะเดียวกัน สภาสูงของเม็กซิโกได้ผ่านกฎหมายฉบับใหม่เพื่อคุ้มครองผู้สื่อข่าวและนักเคลื่อนไหวด้านสิทธิมนุษยชนที่ถูกคุกคาม

แต่เม็กซิโกไม่ได้เป็นประเทศเดียวที่คนทำงานด้านสื่อต้องเผชิญกับภัยคุกคามอย่างเหลือเชื่อจากการทำงานของตนเอง

ดีนา เมซา (Dina Meza) ผู้สื่อข่าวและนักเคลื่อนไหวด้านสิทธิมนุษยชนชาวฮอนดูรัสถูกคุกคามทางเพศหลายครั้งตั้งแต่ต้นปี 2555 ในวันที่ 6 เมษายน ระหว่างที่เดินกับลูกแถว ๆ บ้าน ก็สังเกตเห็นผู้ชายสองคนแอบถ่ายรูปเธอกับลูก

แอฟริกา

แอฟริกาเป็นพื้นที่อันตรายมากสุดแห่งหนึ่งสำหรับผู้สื่อข่าว ในประเทศต่าง ๆ อย่างเช่น เอธิโอเปียและแกมเบีย หน่วยงานความมั่นคงจับตามองเว็บไซต์และสถานีโทรทัศน์และวิทยุอย่างเข้มงวด พร้อมจะปราบปรามผู้แสดงความเห็นต่างจากรัฐ

ในรวันด้าและเอธิโอเปียมีการฟ้องร้องดำเนินคดีและมีการสั่งลงโทษจำคุกเป็นเวลานานต่อผู้สื่อข่าวที่วิจารณ์นโยบายของรัฐ ผู้สื่อข่าวที่รายงานการรณรงค์ให้มีการประท้วงอย่างสงบ หรือผู้สื่อข่าวที่กล่าวหาว่าเจ้าหน้าที่ระดับสูงทุจริต

ทางการในซูดานใช้วิธีใหม่ ๆ เพื่อจัดการผู้สื่อข่าวอิสระ รวมทั้งการใช้กฎหมายอย่างมิชอบเพื่อป้องกันและมีการสั่งปรับผู้ที่รายงานข่าวต่อต้านรัฐบาล

ในแกมเบียและโซมาเลีย สถานการณ์ของผู้สื่อข่าวอันตรายมาก หลายคนต้องหลบหนีไปอยู่ต่างประเทศเพื่อความปลอดภัย คนที่เหลืออยู่ต้องเผชิญกับมาตรการสั่งห้ามไม่ให้มีการรายงานข่าวอย่างอิสระในประเทศ นับแต่ปี 2550 มีผู้สื่อข่าวอย่างน้อย 27 คนที่ถูกสังหารในโซมาเลีย สามคนถูกสังหารจากการโจมตีโดยตรงที่กรุง Mogadishu เมืองหลวงในช่วงหกเดือนที่ผ่านมา

อาลี อาเหม็ด อับดี (Ali Ahmed Abdi) ผู้สื่อข่าวเว็บไซต์และสถานีวิทยุ Radio Galkayo ถูกมือปืนสามคนยิงจนเสียชีวิต เมื่อวันที่ 4 มีนาคม ในเมือง Galkayo ภาคกลางของโซมาเลีย ในวันที่ 5 เมษายน มาหัด ซาลัด อาดาน (Mahad Salad Adan) ผู้สื่อข่าวสถานีวิทยุ Radio Shabelle ถูกคนร้ายสามคนยิงจนเสียชีวิตที่เมือง Beletweyne ใกล้กับพรมแดนติดกับประเทศเอธิโอเปีย ทางการยังไม่สามารถลงโทษบุคคลใดที่เกี่ยวข้องในการฆาตกรรมเหล่านี้เลย

เอเชีย-แปซิฟิก

ปากีสถานเป็นหนึ่งในประเทศอันตรายมากสุดในโลกสำหรับผู้สื่อข่าว เฉพาะในปี 2554 มีผู้สื่อข่าวที่ถูกสังหารอย่างน้อย 15 คน

ในปีนี้เมื่อวันที่ 17 มกราคม มูคาร์ราม อาติฟ (Mukarram Aatif) ผู้สื่อข่าวสถานีโทรทัศน์ Dunya TV และสถานีวิทยุ Deewa radio ถูกสมาชิกกลุ่มฏอลีบันปากีสถานยิงจนเสียชีวิตระหว่างทำละหมาดในตอนค่ำที่เมือง Shabqada ประมาณ 30 กม.จากเมือง Peshawar เมืองหลวงของแคว้น Khyber Pakhtunkhwa

โฆษกกลุ่มฏอลีบันแถลงในเวลาต่อมาว่า พวกเขาได้เตือนนายอาติฟ “หลายครั้งแล้วให้หยุดรายงานข่าวต่อต้านกลุ่มฏอลีบัน แต่เขาก็ไม่ยอม สุดท้ายก็ต้องจบชีวิตเช่นนี้”

เช่นเดียวกับในจีน ผู้สื่อข่าวและผู้จัดทำเว็บบล็อกในศรีลังกาก็ต้องทำงานในบรรยากาศแห่งความหวาดกลัว เพราะรู้ดีว่าทางการน่าจะติดตามตรวจสอบอีเมล์และโทรศัพท์ที่พวกเขาใช้

ในประเทศส่วนใหญ่ ทางการไม่สามารถสอบสวนอย่างเต็มที่เมื่อเกิดการละเมิดกับผู้สื่อข่าว อย่างเช่นในฟิลิปปินส์ นับแต่รัฐบาลนายอควิโนเข้าสู่ตำแหน่งเมื่อปี 2553 มีผู้สื่อข่าว 12 คนที่ถูกคนร้ายไม่ทราบชื่อสังหาร แต่จนถึงปัจจุบันก็ยังไม่มีการสั่งลงโทษผู้ใด

ผู้สื่อข่าวและนักเคลื่อนไหวทางอินเตอร์เน็ตก็ตกเป็นเป้าการละเมิดในหลายประเทศทั่วเอเชียในปี 2554

ในจีนซึ่งมีผู้ใช้อินเตอร์เน็ต 513 คน ทางการควบคุมสอดส่องอย่างเข้มงวดในสิ่งที่ประชาชนอ่านและแลกเปลี่ยนทางอินเตอร์เน็ต

ผู้จัดทำเว็บบล็อกที่มักเขียนประเด็นซึ่งรัฐบาลมองว่าอ่อนไหว จะถูกจับตามอง ถูกสอบสวนและถูกคุกคามอย่างเข้มงวดเป็นประจำโดยฝ่ายความมั่นคง และในบางกรณีก็หายตัวไปเลย

แต่นักเคลื่อนไหวทางอินเตอร์เน็ตของจีนก็ฉลาดพอที่จะหาวิธีการที่สร้างสรรค์ใหม่ ๆ เพื่อหลีกเลี่ยงการควบคุมของรัฐ ผู้ที่สนับสนุนนายเฉิงกวงเชิง (Cheng Guangcheng) นักเคลื่อนไหวที่ตาบอด ได้พากันโพสต์รูปตัวเองใส่แว่นตาดำ หรือบางคนก็ได้เปลี่ยนรูปโปรไฟล์ในสื่อสังคมออนไลน์ของตนเองให้เป็นรูปใส่แว่นตาดำ

ยุโรป

ปี 2555 เป็นปีที่รัฐบาลเผด็จการในอดีตประเทศสหภาพโซเวียตได้กระชับอำนาจของตนเองมากขึ้น มีการปรับ มีการปราบปรามผู้เห็นต่าง ปราบปรามเสียงวิจารณ์และการประท้วง ไม่ใช่ปีที่ดีสำหรับเสรีภาพของการแสดงออกเลย

ในเบลารุส มีการปราบปรามภายหลังการเลือกตั้งประธานาธิบดีเมื่อปลายปี 2554 ต่อเนื่องมาถึงปี 2555 เป็นเหตุให้นักเคลื่อนไหวในฝ่ายค้านและผู้นำเอ็นจีโอคนสำคัญหลายคนถูกสั่งขังคุก

ในอาเซอร์ไบจาน การลุกฮือรอบใหม่จากแรงบันดาลใจที่ได้ของการลุกฮือในตะวันออกกลางเป็นเหตุให้รัฐบาลปราบปราม มีการสั่งห้ามการประท้วงต่อต้านรัฐบาล และมีการตัดสินจำคุกแกนนำ 14 คนเป็นเวลานาน ตลอดทั้งปี ผู้สื่อข่าวและนักเคลื่อนไหวต้องเผชิญการคุกคามและการควบคุมตัว เนื่องจากไปเปิดโปงความฉ้อฉลของรัฐ โดยรัฐใช้ข้อหาที่กุขึ้นมาเอง

อุซเบกิสถานและเติร์กเมนิสถานยังคงปราบปรามเสียงที่แสดงออกอย่างเป็นอิสระ มีการปกปิดเสียงที่วิพากษ์วิจารณ์อย่างเข้มงวด

ในรัสเซียมีภาพที่ค่อนข้างหลากหลาย ข้อกล่าวหาว่ามีการโกงการเลือกตั้งอย่างกว้างขวางในการเลือกตั้งสมาชิกรัฐสภา เป็นเหตุให้มีการประท้วงครั้งใหญ่สุดนับแต่ปี 2534 แม้ว่าทางการจะอนุญาตให้มีการประท้วงซึ่งดำเนินผ่านไปอย่างสงบ แต่ก็มักปราบปรามการชุมนุมรายย่อย และจับกุมผู้ที่เข้าร่วม

ตะวันออกกลาง

แม้ว่าในประเทศที่มีการลุกฮือเมื่อปี 2554 อย่างเช่น ตูนิเซียและลิเบีย จะมีการเปลี่ยนแปลงของพื้นที่ในการแสดงความเห็นของสื่อ แต่มาตรการควบคุมเสรีภาพสื่อทั้งด้านกฎหมายและอื่น ๆ ยังดำเนินต่อไปอย่างกว้างขวางในภูมิภาคนี้ ที่อิหร่าน ทางการยังคงควบคุมการใช้อินเตอร์เน็ตอย่างเข้มงวด มีการติดตั้งระบบตรวจสอบทางอินเตอร์เน็ตแบบใหม่ (Cyber Police) ทั่วประเทศ ที่ซาอุดิอาระเบีย มีการนำบทลงโทษใหม่มาใช้สำหรับผู้ที่ตีพิมพ์เผยแพร่ข้อมูลที่ต่อต้านหรือขัดแย้งกับคำตัดสินตามกฎหมายอิสลาม

การโจมตีทำร้ายผู้สื่อข่าวและผู้จัดทำเว็บบล็อกในภูมิภาคนี้ เกิดขึ้นอย่างกว้างขวางตลอดทั้งปีที่ผ่านมา ผู้สื่อข่าวถูกสังหารหรือถูกควบคุมตัวโดยพลการ ถูกทรมานหรือถูกคุกคามในช่วงที่มีการลุกฮืออย่างต่อเนื่องในซีเรีย ในช่วงที่มีความขัดแย้งที่ลิเบียเมื่อปี 2554 และระหว่างการลุกฮือของประชาชนในตูนิเซีย อียิปต์ เยเมน และบาห์เรน การละเมิดยังเกิดขึ้นอย่างต่อเนื่องแม้ว่าการลุกฮือของประชาชนจะยุติลงแล้ว ผู้สื่อข่าวและผู้จัดทำเว็บบล็อกในอียิปต์ที่วิจารณ์หน่วยงานทหาร จะถูกควบคุมตัวเพื่อสอบปากคำ ผู้ทำงานด้านสื่อในตูนิเซียถูกตั้งข้อหาก่อความไม่สงบหรือกระทำการที่ขัดต่อศีลธรรมอันดี

ผู้สื่อข่าวและนักเขียนยังถูกควบคุมตัวโดยพลการหรือถูกคุกคามในประเทศอื่น ๆ ในภูมิภาคนี้ ทั้งที่อิหร่าน อิรัก จอร์แดน ซาอุดิอาระเบีย สหรัฐอาหรับเอมิเรตส์และพื้นที่ยึดครองปาเลสไตน์ (Occupied Palestinian Territories) อันเป็นผลเนื่องมาจากการแสดงความเห็นต่อต้านทางการ

—-

AMNESTY INTERNATIONAL

World Press Freedom Day: Attacks against journalists around the world

Journalists working in traditional media outlets from Pakistan to Colombia, Mexico to Sudan plus most nations across Eastern Europe and the Middle East faced harassment, attacks, unfair imprisonment or even death just for doing their job.

Americas

Reporters trying to expose abuses of power, human rights violations and corruption are frequent targets of attacks and harassment across Latin America and the Caribbean.

From Mexico to Colombia, Cuba, Honduras and Venezuela the authorities or criminal gangs have targeted journalists who report on human rights issues, abuses of power and corruption.

Mexico is one of the most dangerous places in the Americas with media workers in the north of the country particularly at risk.

On 28 April, the body of journalist Regina Martinez was found at her home in Veracruz. Regina was a reporter with political magazine Proceso and, for over three decades, had reported on issues of insecurity, drug trafikinch and corruption. Local authorities said they were going to investigate the killing.

Meanwhile the Mexican Senate approved a new law to protect journalists and human rights activists who receive threats.

But Mexico was not the only country where media workers faced incredible danger when doing their jobs.

Dina Meza, a Honduran journalist and human rights activist, received a series of threats of sexual violence against her in early 2012. On 6 April, she was walking in her neighbourhood with her children when she noticed two men taking photos of them.

Africa

Africa is home to some of the most dangerous locations for journalists. In countries, such as , Ethiopia and Gambia, newspapers, websites and TV and radio stations are closely watched by security agents ready to clamp down on dissent.

In Rwanda and Ethiopia, journalists are prosecuted and have been sentenced to long prison terms for criticizing government policies, reporting on calls for peaceful protest or alleging corruption among senior officials.

Authorities in Sudan are coming up with creative ways to tackle independent journalists – including by misusing laws to prevent reporting and fining those who are critical of them.

In Gambia and Somalia, the situation for journalists is so dangerous that many go into exile, in fear for their lives. Others face arrest preventing independent reporting in the country. Since 2007, at least 27 journalists have been killed in Somalia; three of them were killed in targeted attacks in the capital Mogadishu in the past six months.

Ali Ahmed Abdi, a journalist for a news website and Radio Galkayo was shot dead by three gunmen on 4 March in the town of Galkayo in central Somalia. On 5 April, Mahad Salad Adan, journalist for Radio Shabelle, was shot dead by three attackers in the town of Beletweyne near the border with Ethiopia. No one has ever been brought to justice for such killings.

Asia-Pacific

Pakistan is one of the most dangerous countries for journalists in the world – with at least 15 killed in 2011 alone.

This year, on 17 January, Mukarram Aatif, a reporter with Dunya TV and Deewa radio, was shot dead by members of the Pakistan Taleban while performing his evening prayers in the town of Shabqada, about 30 kilometres from Peshawar, capital of Khyber Pakhtunkhwa province.

A Taleban spokesperson later said the group had warned Aatif “a number of times to stop anti-Taleban reporting, but he didn’t do so. He finally met his fate”.

Just as in China, journalists and bloggers in Sri Lanka also operate in a climate of fear knowing that emails and phone calls are likely to be under surveillance.

In most countries, the authorities have failed to investigate properly abuses against journalists. In the Philippines, for example, at least 12 journalists were killed by unidentified men since the start of the Aquino administration in 2010 and no one has yet been brought to justice.

Online journalists and activists were also targets of abuse in various countries across Asia during 2011.

With 513 million internet users in China, the authorities have sought tightly to control what people can read and say online.

Bloggers who write about issues that the government deems sensitive are routinely monitored, questioned and harassed by the security forces and have, in some cases, gone missing.

However, China’s online activists are adept at coming up with new and creative ways to avoid government controls. In a popular campaign for blind activist Cheng Guangcheng, supporters have posted online pictures of themselves wearing dark glasses, or put dark glasses on their social media profile pictures.

Europe

2012 saw autocratic regimes across the former Soviet Union strengthen their grip on power, choking dissent, muzzling criticism and clamping down on protest. It was not a good year for freedom of expression.

In Belarus, the clampdown that followed the presidential elections at the end of 2011 continued through 2012, with several prominent opposition activists and leaders of non-governmental organizations put behind bars.

In Azerbaijan, a fresh wave of protest inspired by the Arab Spring sparked a clampdown – anti-government protests were banned and 14 organisers sentenced to long terms in prison. Throughout the year journalists and activists faced harassment and detention on trumped up charges for exposing abuses.

Uzbekistan and Turkmenistan continued to silence independent voices – closed countries keeping criticism under wraps.

In Russia the picture was mixed. Allegations of widespread vote rigging in the parliamentary elections sparked the largest protests seen since 1991. While these protests were allowed and passed off peacefully, smaller protests were routinely broken up and participants arrested.

Middle East

While the space for media expression was transformed in some countries which saw uprisings in 2011, like Tunisia and Libya, legal and other restrictions on media freedoms continued to be pervasive in the region. In Iran, the authorities maintained extensive restrictions on the use of the internet and deployed a newly established Cyber Police throughout the country. In Saudi Arabia, new penalties were introduced for publishing material deemed offensive or contradictory to Shari’a rulings.

Attacks on journalists and bloggers have been rife in the region over the past year. Journalists have been killed or exposed to arbitrary detention, torture or harassment during the ongoing unrest in Syria, the 2011 conflict in Libya and the uprisings in Tunisia, Egypt, Yemen and Bahrain. Abuses have continued since the uprisings ended. Journalists and bloggers in Egypt who have criticized the military authorities have been interrogated and detained, while media workers in Tunisia have faced charges for disrupting public order or morality.

Journalists and writers have also been arbitrarily detained or harassed elsewhere in the region, such as Iran, Iraq, Jordan, Saudi Arabia, the United Arab Emirates and the Occupied Palestinian Territories, often after expressing views critical of the authorities.

—-

TAG

บทความที่เกี่ยวข้อง